İŞLEDİĞİNİZ SUÇLAR “ARAMIZDA” KALMAYACAK!

Depremin ardından İskenderun Devlet Hastanesi ve Hatay Antakya Devlet Hastanesi tamamen yıkılmış, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Kahramanmaraş Devlet Hastanesi ağır hasar almıştır. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi ve Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi bünyesindeki çeşitli birimlerin yıkılması sonucu tahliye edilmiştir. Kısacası, deprem bölgesinde toplamda 7 hastane ya tamamen yıkılmış ya da hasarın büyüklüğü nedeniyle kullanılamaz duruma gelmiştir. Bizzat Sağlık Bakanı Koca’nın açıkladığı üzere 448 sağlık emekçisi yıkılan bu hastanelerde hayatlarını kaybetmiş, 500’den fazla sağlık emekçisi de yaralanmıştır.

Örneğin, İskenderun Devlet Hastanesi’nin depreme karşı dayanıksız olduğu, olası büyük bir depremde yıkılacak halde olduğu ve güçlendirilmesi gerektiği bizzat Sağlık Bakanlığı’na rapor edilmesine rağmen hiçbir önlem alınmadığından 76 yurttaşımız o hastanede hayatını kaybetmiştir.

Bölgedeki birinci basamak sağlık hizmetleri de hastanelerde olduğu gibi depremin ardından büyük ölçüde kesintiye uğramıştır. Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’daki birinci basamak sağlık birimlerinin neredeyse tamamının yıkıldığı veya ağır hasar aldığı için kullanılamaz hale geldiği bildirilmiştir.

Depremin ardından üç aydan fazla süre geçmesine rağmen sağlık hizmetlerinin hala sahra hastanelerinde, konteynerlerde veya çadırlarda sürdüğü bölgeler vardır.

Tüm bu gerçekler ve suçlar ortadayken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Hatay’da inşaatı devam eden hastaneden görüntüler paylaşarak “yeni hastanemizi açıyoruz” mesajı paylaşmıştır. Koca’ya soruyoruz: 21 yıl boyunca yaptığınız gibi bilim insanlarının uyarılarını kulak arkası ederek devam ettirdiğiniz inşaatlarla sağlık emekçilerine ve yurttaşlara yeni mezarlar mı hazırlıyorsunuz? Seçim yatırımı olduğu ayan beyan ortada olan bu girişimlerle suçlarınızı örtbas edebileceğinizi mi sanıyorsunuz? Hatay’ın birçok bölgesinde hala temiz içme suyu bulunamazken önceliğinizin halkın sağlığı olduğuna inanmamızı mı istiyorsunuz?

Şovlarınıza karnımız tok. Depremde ölümleri engellemeyen, yeterli hazırlık yapmayan, halka karşı yalan söyleyen, gerçekleri gizleyen, kamuyu zarar uğratan ve suç işleyen bütün sorumluları yargılayacağız.